Det har tidigare varit fullt av militära aktiviteter här och framförallt under krigen

9 juni, 2020 0 av hastholmen
Spanska ryttare som fanns runt Killeberget.*

Förr var det militärer i varenda buske som någon på ön sagt. Detta har minskat drastiskt sedan de militära skyddsområdena hävdes 1997.

De militära aktiviteterna kulminerade när U 137 gick på grund 1981 vid Torumskär i Gåsefjärden söder om Hästholmen. Då var våra öar på förstasidan av världens alla tidningar. Tar du dig tid att vandra runt i de fina miljöerna ser du ett flertal tidigare militära ”byggen” (Läs mer på www.fortsweden.com). Vi kan rekommendera dig att gå ut till Killeberget, inte minst för den vackra utsikten. Här ser du även bäst platsen för U-137:s grundstötning. Vid en av dessa anläggningar sägs det spöka. Den är byggd på en plats som en gång var en kyrkogård för kolerans offer där människor snabbt fick grävas ner för att andra inte skulle smittas. Senare flyttades alla lik till Öppenskär, men kanske blev det några osaliga andar kvar?

*Spanska ryttare fanns även på andra öar med försvarsanlägningar. Spanska ryttare var gjorda av trä eller järn, bestående av en 3-5 meter lång stång och minst två kryss. De sattes upp för att fienden inte skulle kunna ta sig iland..